5 november 2018
Inspiratie Energiebesparing

Gemeenten maken energiebesparing bij bedrijven en maatschappelijke organisaties inzichtelijk

Gemeenten in de regio hebben zich gecommitteerd om energiebesparing bij bedrijven en maatschappelijke organisaties te stimuleren. Dit doen zij door samen met Omgevingsdienst West-Holland een gratis energiescan met monitoring aan te bieden aan deze doelgroep. Het project, dat in 2017 gestart is, is een succes. Tot nu hebben 239 bedrijven van dit aanbod gebruik gemaakt. Reden voor gemeenten om dit project te verlengen.

Project Gratis energiescan MKB

Gemeente Teylingen maakt energiebesparing bij bedrijven inzichtelijk

Bedrijven en maatschappelijke organisaties zijn continu bezig met kostenbesparing. Op hun energierekening valt óók te besparen. In het najaar van 2018 bieden de gemeenten Katwijk, Lisse, Noordwijkerhout, Teylingen en Zoeterwoude een gratis energiescan met monitoring van twee jaar aan. Organisaties die hiervoor in aanmerking komen zijn onder andere, restaurants, zorginstellingen, sportverenigingen, veehouderijen en glastuinbouwbedrijven.

De gemeenten Katwijk en Noordwijkerhout bieden kleinere horeca en winkels daarnaast ook quick scans aan.

Wethouders lopen mee

Gemeente Teylingen maakt energiebesparing bij bedrijven inzichtelijk 2

Wethouders zijn zeer geïnteresseerd in hoe een energiescan in zijn werk gaat. In de bovengenoemde vijf gemeenten loopt de wethouder Duurzaamheid mee tijdens een energiescan. Wethouder Ten Boden, gemeente Teylingen, was de eerste. Hij was op 27 september aanwezig tijdens een energiescan bij Fore Installatie Adviseurs in Teylingen. Het bedrijf zit in een bedrijfsverzamelgebouw van twintig panden, de VvE wil dit pand naar een nul-op-de-meter pand brengen “De energietransitie komt nu echt op gang, met een energiescan is energiebesparing nu ook voor bedrijven inzichtelijk”, aldus wethouder Ten Boden. De gemeente Teylingen vindt het belangrijk dit soort initiatieven aan te jagen en sluit zich nu ook aan bij dit project.

De heer Homan van Fore Installatie Adviseurs, onderschrijft dit ”Ik sta overal voor open; stel het voor en ik ga ermee aan de slag”.


Illustratie van ronddraaiende windmolen

Op naar Neutraal

De dertien gemeenten van de regio Holland Rijnland, de provincie Zuid-Holland, de Omgevingsdienst West-Holland, het hoogheemraadschap van Rijnland en Holland Rijnland zetten hun schouders onder de energietransitie. De ondertekenende partijen werken samen aan de regionale ambitie om in 2050 een energieneutrale regio te zijn.

Waarom een energieakkoord?